Vinnarna i Crimetime Specsavers Award!

Äntligen kan vi avslöja! Vinnarna av Crimetime Specsavers Award 2017 presenterades idag under en stjärnspäckad prisceremoni på deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby. Årets deckardebut tilldelas Lina Bengtsdotter för debuten Annabelle, Årets barndeckare går till Kristina Ohlsson för Varulvens hemlighet och Zombiefeber, och författaren Emelie Schepp tar hem Läsarnas pris som Årets deckarförfattare för andra året i rad.

Festivalen har tidigare gått ut med att Kerstin Ekman får Hederspriset och Jo Nesbø det nya Nordic Noir Thriller of the Year- priset för senaste romanen Törst. Priserna delades ut under kvällens ceremoni.

Vinnare Årets deckardebut: Lina Bengtsdotter
 för Annabelle (Bokförlaget Forum)
Juryns motivering:
 En tät och suggestiv småstadsskildring och en deckargåta som engagerar läsaren från första till sista sidan. Författaren skriver trovärdigt om det lilla samhället, och hennes komplexa hjältinna för tankarna till Gillian Flynns hyllade karaktärer. Juryn var enig med läsarna, denna nyanserade spänningsroman är något alldeles extra med flera lager av hemligheter som sakta träder fram. Att denna debut redan är såld till ett tiotal länder är bara ett kvitto. En riktig bladvändare med ett oväntat slut, och sannolikt bara början för vår nya svenska deckardrottning.

Vinnare Årets Barndeckare: Kristina Ohlsson
 för Zombiefeber och Varulvens hemlighet (Lilla Piratförlaget)
Juryns motivering:
 Det här är skräckhistorier som suger tag i läsaren direkt. Senaste boken är en febrig, pulshöjande berättelse som får dig att vilja låsa alla dörrarna nästa gång du hör en hund yla. Miljöer, människor och sägner vävs ihop på ett skickligt sätt och den som inte känner de kalla kårarna längs ryggraden är garanterat något annat än människa… Huvudkaraktärens livshistoria är ett gripande sidospår med både en underbar farfar, en bästa vän och en hemlig bror i birollerna. Författaren kan konsten att skriva nyskapade för både stora och små, böcker som triggar läslusten och ligger i tiden. Hon är en av Sveriges riktigt stora spänningsmästare.

STORT GRATTIS TILL ALLA VINNARNA!

Crimetime Gotland produceras av

I samarbete med

Partners