SNABBMÖTET: CRIMETIME-AKTUELLA MIKKO PORVALI

”Revolver-Harry inspirerade till en av mina karaktärer”

Möt Mikko Porvali, aktuell med En blå död, första delen i trilogin Karelen noir – en livsbejakande skildring av Finland under mellankrigstiden med förbudslagar, smuggling och gränslöst supande.

Vad tänkte du när du blev tillfrågad att delta på Crimetime Gotland?
– Jag blev helt enkelt glad eftersom jag visste att Crimetime Gotland är Sveriges största deckarfestival. Jag ser mycket fram emot att träffa läsare och medförfattare. Och få en glimt av Visby förstås.

Du bor och arbetar i Finland som brottsutredare vid polisen. Hur påverkar det ditt skrivande?
– Jag skriver historien om mitt eget yrke. Mina berättelser baseras på de finska poliser som dödats i tjänst. Under finsk självständighet har mer än tvåhundra poliser blivit dödade. Våldet mot polisen var svårast på norra stränderna i Finska viken, särskilt på Karelska Isthmus bredvid den ryska gränsen, under 1920-talet och 1930-talet. Mina böcker är avsedda att vara ett litterärt minnesmärke för dem, ett slags tyst hyllning för de finska polisolyckorna.

Vilken relation har du till svensk spänningsliteratur?
– Eftersom jag arbetar som en verklig detektiv läser jag inte så mycket spänning på min fritid, den dosen fylls väl under arbetstid… Jag är dock väldigt intresserad av den brottsrelaterade facklitteraturen, särskilt när det handlar om polisens historia som yrke. Jag kan nog nästan kalla mig ett fan av kriminalteknikern Harry Söderman, mer känd under smeknamnet Revolver-Harry. Ni känner nog till den här historien mycket bättre än jag, men förmodligen fick han smeknamnet av hans sekreterare, senare känd som författaren Astrid Lindgren. I själva verket har Harry Söderman delvis legat till grund för en av mina karaktärer.

Crimetime Gotland produceras av

I samarbete med

Partners