Marianne Cedervall: Mina bästa ställen på Gotland

Guidas genom rosornas ö tillsammans med deckarförfattarna på en spännande bussresa i karaktärernas fotspår. Här ger Marianne Cedervall en liten försmak till sitt älskade Gotland.

Fjäle ängar – en vandring i vacker natur

Gotlands natur är mycket varierad, med stenkust, skog och ängsmarker. En vandring med picknick i ett vackert område är balsam både för kropp och själ. Börja din rundresa på östra Gotland med en tur till Ala socken och Fjäle ängar. Efter Ala kyrka kör du några kilometer och sedan är det skyltat Fjäle till höger. Parkera och vandra in i ett fantastiskt område som förflyttar dig flera hundra år tillbaka i tiden. Stanna upp och läs om människornas liv här under tidig medeltid och om den hårdhjärtade Fjälebysen. Enligt en lokal sägentradition var han en rik och högfärdig bonde som lät slå ihjäl prästen i kyrkan för att han börjat gudstjänsten innan Fjälebysen hunnit fram till kyrkan och därför vid sin död begravdes på kyrkogårdens norrsida. [1]

I Fjäle  har det har varit liv och rörelse då det var befolkat Kanske kan man höra dem än idag? Sätt dig vid de gamla husgrunderna en stund och betrakta enarna som tycks stå i givakt och omringa platsen. Likt en armé som gjort sig beredd att attackera gårdsfolket, men mött på motstånd och förvandlats till stickiga buskar. Gör liksom Hervor, lägg örat mot en uråldrig trädstam och häpna över vad du får se och höra. Klappret av hovar, ett barns gråt och husmors bestämda steg över gårdstunet.

Alldeles särskilt vackert är platsen på våren då tusentals gullvivor går i blom på ängarna.

Efter besöket kanske du kan behöva en stunds ro vid Ala kyrka där Fjälebysen ska vara begravd, liksom de tre skurkarna i min debutroman.

(Svinhugg 2009 och Spinnsidan, 2012)

Njutbara lördag!

Om du bor i Ljugarn eller i dess närhet skulle jag rekommendera ett besök i strandbastun en lördagseftermiddag. Det finns en gammal bastukultur på Gotland och många socknar har sin egen bastu, ibland vedeldad, men alla ligger inte vid strandkanten som i Ljugarn. Här kan du sitta i de varma ångorna och njuta av utsikten över havet genom det stora fönstret. Ibland går vågorna höga och andra gånger är det kav lugnt med bara några måsar som håller koll på den glittrande vattenytan. Det är också möjligt att gå ner i vattnet och svalka sig, men glöm inte badskor eller foppatofflor, eftersom det är stenigt. Ljugarns strandbastu är en av mina bästa pärlor och naturligtvis har Hervor och Mirjam badat här.

En kall öl efter bastun sitter fint. Inte långt från strandbastun ligger fina restaurangen Smakrike. Sitt på verandan, förstubron eller i växthuset och njut av ölen eller en drink.

I matsalen har jag ställt till med giftmord, vilket inte ska hindra dig från att efter drinken njuta av deras goda mat.

Smakrike kan man naturligtvis besöka många olika tider på året, men jag skulle rekommendera dig att delta i tryffelsafari på hösten. Tillsammans med en mysig italiensk lagottohund och hundförare letar man den dyrbara jordväxande svampen och njuter av att få vara ute i naturen och fylla korgen. På kvällen lagar kocken middag där varje rätt har smaksatts med tryffel, till och med desserten. Missa inte den upplevelsen! (Svinhugg, 2009, Av skuggor märkt, 2015)

Samla föda runt Östergarnslandet

Jag tar gärna en tur runt Östergarnslandet och samlar in föda. Det går alldeles utmärkt och samtidigt njuter jag av vacker natur.

Starten på turen får bli en styrketår och saffranspannkaka i Ardrebo, ett mysigt café efter väg 143. Alldeles intill tar jag vägen mot Svartdal och håller utkik efter skylt med ägg till salu. Är hönsen på värphumör finns det ägg i olika storlekar och färger. Ett gulligt ljusgrönt ägg är underbart till frukosten.

Turen går vidare till Gammelgarn. Först ett besök på Rommunds fårgård där jag handlar några örtkryddade lammkorvar till grillen. Vid Sandviken svänger jag av och åker ända fram till rökeriet i Sysne. Där finns både rökt och färsk fisk, räkor och musslor. Rökt flundra är ett måste och den är allra bäst i augusti. Prova rökt torskrom, det är min favorit. Här finns också såser, potatissallad och gotlandslimpa. Jag sa ju att vi skulle samla föda!

Fortsätt den lilla vägen efter stranden mot Herrvik, en fin naturupplevelse. Så småningom passerar vi Östergarns kyrka och den charmiga folkskolan där man både kan äta och fika om man vill. Skolan har fått bli församlingshem i mina böcker om Anki och Tryggve.

Ytterligare ett litet stycke bort finns en skylt där det står ”grönsaker”. Sväng ner där och du kommer till Gutenviks som på sommaren har rikligt med ekologiska grönsaker. Jag brukar packa en stor korg full och det räcker en vecka. Är det säsong får du jordgubbar till desserten också.

Kassar och korgar börjar bli fulla och det är dags att dra hemåt och vi tar vägen över Kräklingbo. I augusti är det förstås flodkräftorna i Rågåkre som lockar.

Mittemot nerfarten till Rågåkre finns en Loppis-skylt. Här träffar vi Roger från Södertälje som har ett välorganiserat Loppis med fina saker till bra priser. Men var det inte föda vi skulle samla? Jovisst, men Roger har säkert några vackra uppläggningsfat som vi kan lägga rabarber på. Eller rökt fisk. (”Svinhugg 2009, Spinnsidan 2012, Av skuggor märkt 2015, Låt det som varit vila 2016)

Text: Marianne Cedervall

Crimetime Gotland produceras av

I samarbete med

Partners