Maj Sjöwall får festivalens hederspris

maj-sjowall-2012-1

CRMETIME SPECSAVERS AWARD. Författaren Maj Sjöwall tilldelas Crimetime Specsavers Award: Årets Hederspris. Och hon kommer till festivalen!

Crimetime Specsavers Award: Årets Hederspris är ett nyinstiftat pris som delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Vi kan idag stolt avslöja att det första hederspriset tilldelas författaren Maj Sjöwall.

 – Det är en stor ära att vara den första att ta emot priset, med tanke på att vi numera är många deckarförfattare i Sverige, säger en glad Maj Sjöwall. 

Med sina tio romaner om Martin Beck skapade duon Sjöwall & Wahlöö den moderna kriminalromanen. Sedan böckerna kom ut på 1960- och 70-talet har sviten Roman om ett brott varit en central inspirationskälla för en lång rad av världens främsta kriminalförfattare. One of the most authentic, gripping and profound collection of police procedurals ever accomplished, har den amerikanska författaren Michael Connelly sagt.

– Beckserien har präglat mitt liv – på gott och ont. Jag är på livstid definierad som deckarförfattare och översättare av kriminalromaner. Mitt skrivarliv kunde sett annorlunda ut. 

Prisutdelningen äger rum under finalförställningen av Crimetime Gotland, lördagen den 20/8 kl 16.00 på Clarion Hotel Wisby. Varmt välkomna! 

Crimetime Gotland produceras av

I samarbete med

Partners