Thrillerstjärnan Gregg Hurwitz: ”Jag älskar antihjältar som Evan!”

Crimetime-aktuella thrillerstjärnan Gregg Hurwitz: 

”Jag älskar antihjältar som Evan!”

Gregg Hurwitz har skrivit över 15 internationellt framgångsrika thrillers och är nu aktuell med sin andra bok om den fängslande karaktären Evan Smoak, även kallad ”Orphan X”. Sedan barnsben tränas Evan i att bli agent och lönnmördare för en topphemlig amerikansk säkerhetsorganisation, som han sedan bryter sig fri ifrån.

I vår kommer En man från ingenstans, andra delen i denna hyllade thrillerserie.

Hur gick det till när du hittade på Evan?

– Mina kontakter inom militären har länge pratat om olika typer av ”black programs”, sanktionerade organisationer som verkar i det dolda. Då fick jag en idé: Vad händer om ett barn hämtas från ett barnhem för att fostras till en lönnmördare, bryta sig loss och istället börja jobba som pro bono-agent för att hjälpa utsatta människor i samhället?

Han vill göra gott?

– Ja, det unika med serien är nog att den ställer frågan om vad som händer när någon som är skicklig på att mörda samtidigt har ett stort hjärta och en grym moralisk kompass. Allt är inte bara svart och hemskt. Jag älskar antihjältar!

– Jag skriver bara det jag vill och väljer karaktärer jag gillar, jag kommer ju att tillbringa mer tid med dem än jag gör med min fru och mina barn. Drar man författarlivet till sin spets är det precis vad det handlar om.

Evan är väldigt mänsklig och ovanlig på samma gång. Man vill lära känna alla hans mystiska sidor.

– Ja, han har starka egenskaper, bor i en fortliknande våning och har väldigt dyra vodkavanor. I andra kända agenthistorier, som James Bond och Jason Bourne, får vi aldrig följa med dem hem och läsa om hur de pratar med en irriterande granne om nästa bostadsföreningsmöte eller hur de hjälper en ensamstående mamma. Jag ville ha en agent som levde i den verkliga världen, med dig och mig. Evan vill försöka leva ett normalt liv, även om han vet att det inte går. Han har vigt sitt liv åt att skydda andra.

Funderade du länge innan du tackade ja till Crimetime Gotland?

– Nej, jag har alltid velat åka till Sverige. Eftersom jag älskar att resa och träffa läsare var det inget svårt beslut. Jag kom nyligen hem från en läsarresa till Holland.

Du är översatt till 29 språk och har besökt sju länder bara det senaste året. Vad är viktigt för dig när du medverkar på en bokfestival?

– Jag gillar att bli intervjuad, att hålla föredrag är ganska tråkigt så det är skönt att det är intressanta samtal som står i centrum på Crimetime Gotland. Jag gillar också att få många frågor från publiken. Det intressanta är att läsare från olika länder undrar väldigt olika saker. Vad fångar en läsares fantasi? En del är otroligt pålästa och ställer frågor om hur jag influerats av Tolstoj och Dostojevskij.

Du har en gedigen akademisk bakgrund, förutom böcker skriver du manus för tv-serier och Hollywoodfilmer och tidigare även för tecknade serier som Batman. Du kan också titulera dig Shakespeare-expert. Har du några favoritämnen du vill prata om?

– Jag har en examen i Shakespeare, men det är tjugo år sedan och räcker för att jag ska låta smart på cocktailpartyn, inte så mycket mer… De gamla tragedierna har faktiskt många likheter med thrillers.

– Annars gillar jag att prata om research, jag gör alltid tusentals timmars efterforskningar innan jag börjar skriva. Det är mitt sätt att hålla en konstant utbildning i livet. Jag har till exempel hoppat från ett ”stuntplan”, lärt mig nästan allt om tankeläsning och konsten i att hjärntvätta människor, studerat hur man bäst rymmer från en sluten anstalt och skjutit skarpt tillsammans med ett SWAT-team. Finns det möjlighet att spela fotboll på Gotland förresten? Jag älskar fotboll.

Wow, du har många sidor. Vi ser mycket fram emot att prata mer om allt och ska absolut undersöka möjligheterna för en fotbollsmatch under festivalen. Varmt välkommen till Crimetime Gotland i augusti!

Text: Carina Nunstedt

Crimetime Gotland produceras av

I samarbete med

Partners