Mikko Porvali (1980) arbetar i Finland som brottsutredare hos polisen och har även haft internationella uppdrag inom finska försvarsmakten samt skrivit för flera tidningar. Han har tidigare utkommit med böckerna Bakom Röda arméns linjer, som nominerades till Fack-Finlandiapriset 2011, och Bakom fiendens linjer (2015).

2017 är Mikko Porvali dubbelt aktuell på svenska. I vår kommer Spionskolan, historien om fortsättningskriget (1941–1944) då Finland utbildade åtskilliga ryska krigsfångar som antogs vara beredda att byta sida. Under utbildningen fick agenterna en ny identitet, och iklädda Röda arméns uniform skickades de till Sovjetunionen för att rapportera om vad de såg. Författarens farfar, Antti Porvali, arbetade som utbildare vid Spanarskolan i Onegaborg (Petrozavodsk) och boken baserar sig på dokument gömda av Antti samt vittnesmål om agentutbildningen.

Till sommaren släpps även En blå död, första delen i trilogin Karelen noir – en livsbejakande skildring av Finland under mellankrigstiden med förbudslagar, smuggling och gränslöst supande. En våldsam och fartfylld skröna i Arto Paasilinnas anda. Det finska inbördeskriget och den ryska revolutionen har nyss satt sin prägel. Spritsmuggling har blivit den viktigaste inkomstkällan längs den Finska vikens stränder och poliskommissarierna Jussi Kähönen och Salomon Eckert tar sig självsvåldigt an utmaningen att, med fara för sina liv, jaga organiserade smugglare.

Länkar

En blå död
Spionskolan

Möt Mikko Porvali (FI) på Crimetime Gotland.
Köp dina biljetter nu!

Crimetime Gotland produceras av

I samarbete med

Partners