”Det bästa är de spännande mötena med läsare och kollegor”

Sveriges stjärnförfattarduo Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, kända som Lars Kepler, återvänder till Crimetime Gotland i år, starkare än någonsin.

Det är andra gången ni medverkar på Crimetime Gotland, något vi är oerhört glada och stolta över. Hur upplevde ni festivalen förra gången och vad ser ni mest fram emot i år?
– Vi var ju på festivalen för två år sedan, den allra första gången för Crimetime Gotland och det var verkligen något speciellt. Vädret var fantastiskt, Visby var magiskt – men det allra bästa var de spännande mötena med läsare och kollegor på och vid sidan av scenen.

Er författarresa har varit otrolig så här långt och er succéserie om kriminalkommissarien Joona Linna har nu sålt i tio miljoner exemplar världen över. Vad drömmer ni om härnäst?
– Vi älskar att läsa och vi älskar att skriva, så vår dröm är att få fortsätta ta med oss själva och våra läsare på oväntade, omskakande och spännande resor ihop med Joona Linna och Saga Bauer.

På festivalen diskuterar stjärnduon bland annat film och internationella framgångar i ett exklusivt samtal med den prisbelönta irländska författaren Emma Donoghue.

– Vi hoppas hinna få läsa hennes roman Room innan samtalet. Det vore också intressant att se den Oscarsnominerade filmen eftersom hon själv har skrivit manuset, säger Alexandra.

Vilken betydelse har filmadaptioner och tv­-seriernas boom för er som författare?
– Vi är starkt influerade av film när vi skriver, och vi eftersträvar den starka närvaron, suggestionen och det höga tempot. Vad man hoppas på är att en filmatisering ska leva ett liv i symbios med böckerna. Ibland kan en tv-serie göra under för en bok, som till exempel Margaret Atwoods The Handmaids tale som nu ligger på de amerikanska topplistorna efter decennier i dvala.

– Det innebär inte att det skulle vara lätt att filmatisera det vi gjort. Vi tänker inte på det sättet. Vi älskar böcker och den magiska film som skapas i ens hjärna när man läser.

MISSA INTE LARS KEPLER OCH RESTEN AV DE MEDVERKANDE FÖRFATTARNA PÅ CRIMETIME GOTLAND – SE HELA PROGRAMMET HÄR!

Crimetime Gotland produceras av

I samarbete med

Partners